BIOGRAFIE 1

     Stien Eelsingh is een kunstenares die in het Oosten van het land grote bekendheid geniet, en wellicht in het Westen minder bekend is omdat ze een belangrijk deel van haar leven in Staphorst heeft gewoond.

     Ze werd geboren op 1 september 1903 in Zwolle. Haar vader was als huisschilder in dienst van de Nederlandse Spoorwegen. Vanaf haar vroegste jeugd tekende ze, maar toen ze een beroepskeuze moest doen wilden de ouders dat zij pianolerares zou worden. Na enige tijd merkte Stien dat zij toch niets anders wilde dan schilderen en ze vestigde zich in een eigen atelier in Zwolle.

     Haar vroege werk bestaat uit stadsgezichten, portretten en bloemstillevens. In 1933 wordt haar een koninklijke subsidie toegekend die het mogelijk maakte om zich in Amsterdam te vestigen, en lessen te nemen van David Bauts en Henk Meijer. Eelsingh sluit zich aan bij de kunstenaarskringen De Brug en Arti et Amicitiae. Ze leert Henk Henriėt, Wil Schumacher, Mommie Schwarz en Else Berg kennen. Ook de basis voor de latere contacten met De Ploeg wordt hier gelegd door ontmoetingen met Jan Wiegers en Johan Dijkstra.

     Al vanaf 1935 gaat ze geregeld naar Staphorst om daar samen met Dirk Filarski en Roel Frankot te tekenen en te schilderen. Ze kijkt veel naar van Gogh en imiteert zijn stijl.

> vervolg biografie Stien Eelsingh