BIOGRAFIE 2

     In het begin van de Tweede Wereldoorlog trouwt ze met Frankot, een schilder en fotograaf die acht jaar jonger is dan Stien. Als de gevolgen van de Duitse bezetting meer en meer voelbaar worden en haar Joodse vrienden Mommie Schwartz en Else Berg gedeporteerd worden vestigt zij zich definitief in Staphorst. Ze neemt haar intrek in een bouwvallige boerderij die zij en Frankot opknappen. De bevolking van die plaats krijgt een prominente plaats in haar werk.

     In 1944 wordt haar dochter geboren. Later zou de moeder-dochter relatie gecompliceerd worden doordat Stien in de eerste plaats voor haar werk leefde, en daar helemaal in opging. Het verwijt van de dochter is dan ook dat ze veel (hoe kan het anders) liefde tekort kwam.

     Het huwelijk valt in 1950 uit elkaar als Frankot gaat samenwonen met Stiens beste vriendin Margreet van Beek. Om in haar onderhoud te voorzien schildert Stien Eelsingh veel in opdracht.

     Ze heeft in 1952 een expostitie bij de kunsthandel van Lier in Amsterdam. De Witte Boerderij groeit uit van galerie annex verblijfplaats voor kunstenaars die enkele tijd in Staphorst willen werken, tot kunstcentrum waar voorgedragen, gemusiceerd wordt en bijzondere lezingen gehouden worden. Cabaretiers, musici en schrijvers zoals Carmiggelt, Hetty Blok en Martie Verdenius komen er optreden.

> vervolg biografie Stien Eelsingh